10 години ISKRA ART GALLERY


Лицата на популярни българи оживяха в картини от бъдещето


Дизайнерът и художник Искра Георгиева с 10 годишен юбилей и рожден ден


„Завладяващи, привличащи погледа и енигматични“ така световни издания описват бижутата на дизайнерът Искра Георгиева. Уникати, които са притежание на популярни личности от ранга на Алиша Кийс, Мария Шарапова, Александра Стан, Рик Юн, култовите Depeche Mode и десетки родни знаменитости. Повечето от тях бяха част от артистичното отбелязване на десет годишния юбилей на галерията и „Iskra Art“. Тя е в нов собствен дом, който всеки може да посети и разгледа. 


В пространството на ISKRA Art Gallery на ул.“Емилиян Станев“ 1Б  са изложени емблематични бижута и картини, които визуализират творческия път на дизайнера през годините. Той включва участие в световното изложение World Jewelry Facets (2013) в Париж, селектирани бижута за Vogue и Book of Dreams Volume 3, а творението „Дива грация“ е избрано и изложено в Сеул, Шанхай и Париж, редом до бижутата на Jean Paul Gaultier, Andy Farrow, Erickson Beamon.


„Усет, естетика, фантазия, смелост и характер… Това са само малка част от „моментите“, които изграждат добрия стил, но дори и той без вдъхновение бледнее. А като артист аз го откривам в емоциите и в любовта. Тя е моята вдъхновяваща сила, в която ако вложиш всичко от себе си, тя оживява във всяко творение. И тогава всичко има смисъл.“ – сподели Искра Георгиева по време на събитието. 


Акцент в събитието бяха оригиналите на картините - Емоции,  в които е вложен огромен заряд от и креативна енергия. “Лудост без граници” , “Не виждам”, Шедьовърът в инсталация ”Ангелска  Усмивка”, и емблематичнта “Шшш...”, които също имат „символичен“ десетгодишен рожден ден. Произведението ”Шшш...” е определян като блестящ артистичен колаж, чийто образци са събирани цели 30 години, от него надничат всички онези табута, които ни връщат във времето на първородния грях на Адам и Ева. Този триумф на еротичното изкуство изважда на показ онова, което десетилетия е грижливо крито в трезорите на частните колекционери от зоркото око на моралистите. Рожден ден има и друга емблематична картина –„Ангелска усмивка“. Тя преминава границата на настоящето и оживява в бъдещето като добавена реалност. Вече е публичен и безплатен филтър в социалните мрежи, в който вашето лице ще оживее в самата картина. 


„Това са мои картини от миналото, на които вдъхвам нов живот, чрез дигиталните инструменти на бъдещето. Това е нова форма на послание, която придава допълнителна стойност на изкуството. В картините си винаги съм използвала различни техники и похвати, за да интерпретирам идеята, емоцията или състоянието, което преживявам. Творя цял живот, нямам спомен точно от кога, но винаги ще помня, как започнах да създавам бижута и в 8-ми клас, започнах да ги продавам с една единствена цел, за да се грижа за бездомните кучета пред блока. Това е моята кауза. Щастлива съм, че днес тази моя любов към животните се прероди и от 2016г  е реално функционираща фондация в подкрепа на бездомни животни „Stray angels“ допълни дизайнерът.


Част от гостите на събитието се включиха и в новата кампания на Искра Георгиева “Гардероб с кауза”- KauzaCloset.com. Това е мястото, където забравените дрехи оживяват, за да даряват топлина на животните в беда. Всеки желаещ, може да направи дарение, като с  получените средства подкрепя  Stray Angels


Кулминацията на събитието също бе в подкрепа на „Бездомните Ангели“. Всички гости оставиха своя „визуален отпечатък“ под формата на автограф върху картина. Скоро тя ще бъде изложена на благотворителен търг, средствата от който ще отидат в помощ на фондацията.


Още информация за събитието можете да видите тук:


 


Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Share this

Latest posts